Dansk forsøg på invasion af Sverige

9. til 11. august 2013 blev de Svenske mesterskaber for Finnjoller afviklet på tidligere dansk grund. Skanör Sejlklub var årets værter og beviste på tre dage, at Sverige kan levere excellent race management, super forhold på land og enestående opbakning fra klubben og de utrolig mange frivillige hjælpere.

To OL guldmedaljevindere til start!

Den danske invasion blev mødt af stærkeste opstilling fra den svenske Finnjolle fleet, hvor de til lejligheden havde allieret sig med hele to OL 2012 guldvindere (Starbåd), ved at Max Salminen og Fredrik Löof begge stillede til start.

Fredrik er, i forhold til Finnjollen en levende legende der dog sidst havde siddet i båden til OL i 2000, hvor han i øvrigt vandt OL bronze i båden. I dagene optil Svensk Mesterskab havde Fredrik pudset formen af ved imponerende 25 timers træning afviklet på kun 4 dage, så der var ingen tvivl om at Fredrik mente sin deltagelse seriøst.

Også Max var i skarpeste form, efter at have vundet Danmarks Mesterskaberne kun 5 dage før Svensk Mesterskab.

Coutts stiller til start!

Udover de to OL medaljetagere var der også deltagelse fra Holland, Norge, New Zealand og Danmark. Den New Zealandske deltager er ud af en legendarisk sejlerfamilie ved, at hans forpligtende efternavn er Coutts og hans sejleropdragelse har han fået fra ingen ringere end Russell Coutts som næppe kræver nogen yderligere præsentation. Fra Danmark stillede 7 sejlere ,som alle kom kampberedte direkte fra Dansk Mesterskab. Så alt i alt var scenen sat for en prægtigt søslag udenfor Skanör havn.

Sejlsport som publikums idræt!

Efter en imponerende åbning af stævnet, med deltagelse af lokale spidsborgere og affyring af signalkanon, kunne søslaget tage sin begyndelse. Første dag bød på let vind, og efter et par omstarter kom alle både af sted, dog med en enkelt dansker over linjen i første sejlads. Navnlig den venstre side af banen var favoriseret, men nedover banen var der gaver at finde i den lette skiftende vind.

I nedafgående sol kunne de trætte sejlere søge mod havn efter en lang dag på vandet.  I havnen blev de mødt af et inferno af glade hjælpere, online interview, live musik og klapsalver fra den store gruppe af tilskuere som havde fulgt sejladserne på storskærm og live Trac Trac – replays!

Direkte efter ankomst til havnen blev alle sejlere inviteret til lasagne og tilhørende drikkevarer. Helt enestående og i traditionel sejlads, langt udover det som er set tidligere i forbindelse med stævner i Sverige!

Svær dag på kontoret, enkelt dansk lyspunkt

For danskerne var det en svær dag. Enkelte sejlere havde udnyttet de gaver som var lagt ud på banen og var med i toppen. Navnligt Michael Bæk fra Dragør sejlklub, som afsluttede dagen med en imponerede 6. plads i det stærke felt. Andre havde haft en tung dag på kontoret. Kenneth Bøggild lå bedst umiddelbart efter de udpegede favoritter, mens en af klassens unge sejlere Martin Bodin havde det svært med en tyvstart og en 15. plads.

Håndsejlads i det medbragte Head Quarter

Den Danske fleet afsluttede dagen i den medbragte Head Quarter, hvor der blev håndsejlet, diskuteret mastekurver, idealvægt og sejlfaconer, dygtigt suppleret med sømandshistorier fra de syv verdens have ved klassens kaptajn Richard Berg Larsen.

Fri pump og høj sol

På anden dagen blev sejlerne fra morgenstunden mødt af hård vind, som dog aftog umiddelbart efter morgenmaden til behagelige 5 – 7 m/s. Scenen var nu sat til 3 fantastiske sejladser i bragende sol og hurtigt blev Oscar (Fri pump) sat fra dommerskibet, og kampen kunne begynde.

I toppen af feltet sejlede de fire hurtigst både deres eget race ved at de to OL guldvindere, forsvarende svensk mester, Bjørn Allansson og unge Coutts sejlede i en liga for sig selv.

Specielt på læns var de fire både markant hurtigere end resten af feltet, men på kryds kunne enkelte både følge de dem. Navnlig Martin Boidin og Kenneth Bøggild udviste gode takter og sejlede i perioder lige op med de fire både. Efter endt arbejdsdag tegnede der sig nu et klart billede af styrkeforholdet i feltet, og det stod nu også rimeligt klart, at den danske invasion stod til at mislykkedes og dansk land igen var tabt, alt den stund at de fire hurtigst både havde sluppet resten af feltet, og alene Kenneth Bøggild og Martin Boidin halsende efter på de efterfølgende pladser, dog nu med en del point op til de fire førende både.

Igen blev der håndsejlet til meget sent, og igen var Skanör Sejlklub vært for et fortrinligt socialt arrangement. På land havde der også været live dækning af sejladsen, dels via Trac Trac og dels via live speak fra banen ud over hele havnen.

Storm og legend Christian Kongsbak Poulsen viser tænder

På sidste dagen blev sejlerne mødt af hylende master og meter høje bølger. 12 – 15 m/s fra vest stod ind over havnen. I feltet var lysten til at forlade den trykke kaj begrænset, dog besluttede knap 20 både at begive sig ud i elementernes inferno, herunder de fleste danskere. Ikke så underligt, at det var vikingerne som først opdagede Amerika.

Spænding til det sidste

Inden sidste sejlads var der pludselig spænding omkring resultatet da fire sejlere, Max, Coutts, Bjørn og Fredrik alle havde reelle vinderchancer. Det resulterede i en hektisk start, hvor tre af de førende både alle blev taget for tyvstart, hvorved Max i enlig majestæt kunne afslutte søslaget og vinde sidste sejlads overbevisende, med Kenneth Bøggild og Martin Boidin halsende efter på de efterfølgende pladser i den afsluttende sejlads.

Størst hæder skal dog tilfalde Frederikshavneren Christian Kongsbak Poulsen, som med sine 75 år og status af legende, på trods af flere kæntringer gennemførte alle tre afsluttende sejladser i den hårde vind. Jyden er i sandhed gæv og sej.

Fra den skjulte idræt til publikumsidræt

Svensk Mesterskab var i år helt uden sidestykke. Skanör Sejlklub viste helt nye standarder for, hvordan sejlsport kan formidles, samt hvordan sejlerne kan aktiveres i forhold til formidling. Dels via live interview ved ankomst til kajen, ny brug af Trac Trac sporing, men også via publikums intense klapsalver når sejlerne kom i land.

Ligeledes satte Skanör Sejlklub nye standarder for lokal involvering. Altid var de klar med hjælpere, lige fra hjælp ved ankomst til havnen med tilrigning af bådene, montering af stævnnumre, til at forplejningen altid var på plads og righoldig. Mere end 40 frivillige brugte de tre dage og ugen op til at sikre afviklingen af et enestående stævne. Så kære Sverige for den da, hvor I imponerede!

Resultater fra stævnet kan findes her:

www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6068

Billeder kan findes her:

http://www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6067

Film fra alle tre dage kan findes her:

http://www.skanorsbatklubb.se/index.php?id=6072

Christian Kongsbak Poulsen efter start, 1. sejlads.

Christian Kongsbak Poulsen efter start, 1. sejlads.

Michael Bæk

Michael Bæk

Pumpeduel. Kenneth Bøggild og Martin Boidin.

Pumpeduel. Kenneth Bøggild og Martin Boidin.

Bjørn Allansson. Forsvarende svensk mester.

Bjørn Allansson. Forsvarende svensk mester.

Bjørn Allansson, bronze.  Max Salminen, guld. Fredrik Lööf, sølv.

Bjørn Allansson, bronze. Max Salminen, guld. Fredrik Lööf, sølv.

billede0_forandre

photo

photo

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s